Till innehåll på sidan

Stödmaterial för att möta elevernas olika behov

Så kan du prata med barn om händelsen i centrala Stockholm

Händelsen där flera personer har blivit påkörda i Stockholm har väckt oro och frågor hos både barn och vuxna. Vid en så här stor och allvarlig händelse nås de flesta barn i skolålder av nyheten. Du som är förälder eller annan vuxen nära barnet har en viktig uppgift i att trygga, lugna och hjälpa ditt barn att hantera sina känslor och frågor.

Alla barn är olika och hur ett barn reagerar på händelser som denna avgörs av flera olika saker, bland annat av om barnet varit på plats, befunnit sig i närområdet eller har anhöriga som var där. Barnets ålder och tidigare erfarenheter spelar också roll.
Det viktigaste du kan göra som vuxen just nu är att trygga, lugna och stärka barnets känsla av kontroll. För att göra det måste du ta reda på vad just ditt barn vet och behöver!

Var lyhörd och observant!

Utgå ifrån att de flesta barn känner till det som har hänt, men utgå inte från att barnet är oroligt för sin egen del. De flesta barn visar på något sätt om de är oroliga. Ta reda på hur mycket barnet tänker på det som hänt, vad barnet vet om händelsen och vilka tankar och frågor barnet har.

Ställ konkreta frågor!

Vad har du hört? Vad vet du? Vad undrar du?

Uppmuntra och underlätta för barnet att ställa sina frågor!

Visa att du gärna pratar också om sådant som kan kännas svårt och även om du inte har svar på alla frågor!

Informera!

Barnet behöver få svar på sina frågor, känna en större kontroll och bli lugnad. Ge barnet den information barnet är hjälpt av. Även svåra och skrämmande fakta kan vara viktiga att få prata om. Svara ärligt på frågorna men berätta inte mer än barnet är hjälpt av att få veta, undvik till exempel att gå in på onödiga detaljer.

Överför inte din egen oro!

Det är viktigt att du inte lägger din egen oro på barnet eller utgår ifrån att barnet uppfattar saker på samma sätt som du. Det som väcker oro hos en vuxen behöver nödvändigtvis inte beröra ett barn på samma sätt.

Lugna och inge hopp!

Berätta att händelsen som denna är mycket ovanlig, att det finns människor som gör allt vad de kan för ta reda på hur detta kunde hända och som tar hand om de som är drabbade.

Tänk på

Att alla barn är olika och reagerar olika och behöver bli bemötta på olika sätt.
Att många barn nås av både nyheter och spekulationer via sina mobiler.
Att barnet hör hur diskussioner pågår över middagsbordet och på nyhetssändningar och drar egna slutsatser av dem. Att även vuxna kan behöva hjälp. Prata gärna med någon i din omgivning för stöd och råd.

Om otäcka bilder som cirkulerar bland unga

Just nu cirkulerar en otäck bild på SnapChat och i andra sociala medier som visar en lemlästad kropp. Många barn har sett eller kommer att se den. Som vuxen har du ett stort ansvar i att inte lämna barn ensamma med otäcka bilder.

Så kan du prata med barnet om bilderna:

Berätta att du vet att otäcka bilder cirkulerar, att du vet att många barn har sett dem. Att de är skrämmande och att man kan må dåligt av att se dem.
Fråga om barnet sett något som skrämt hen. Uppmana barnet att prata och berätta. Visa att du finns där.
Berätta att det är viktigt att ta hand om sig och inte se bilder eller nyhetssändningar som är skrämmande och läskiga, att det gör en mer rädd och orolig.
Fundera tillsammans på hur barnet kan undvika att exponeras för hemska bilder. Det kan vara att undvika vissa forum eller trådar.
Skuldbelägg aldrig barnet för att hen tagit del av och sett otäcka bilder. Kompisar kan skicka bilder barnet är oförberedd på och egentligen inte vill se.
Kom ihåg att din viktigaste uppgift som vuxen är att lugna, trygga och att hjälpa barnet att hitta strategier för att kunna begripa och hantera sina upplevelser, känslor och tankar.

Behöver du mer stöd och råd?

Välkommen att ringa till Bris vuxentelefon 0771 50 50 50, öppen vardag 9-12. 

Dela:
Kategorier: