Profil - Nationell minoritetskultur

Aspuddens skola utvecklar nu sin internationella mediaprofil med att låta mellanstadieeleverna ämnesintegrerat studera Sveriges minoritetsfolk. Genom att skriftligt kommunicera med elever i Norrland utvecklar de sin kommunikativa förmåga samtidigt som de får förståelse för olika minoritetskulturers livsvillkor och kan jämföra likheter och skillnader med hur det ser ut i Stockholm.

De studerar minoritetsfolkens religioner, konst, musik, hantverk, geografi, historia och miljö i ett intressant sammanhang där våra elever lär av andra barn i samma ålder.
Genom en årlig lägervecka för våra elever i åk 5 får de fördjupa sig och uppleva samernas kultur på nära håll. Resans upplägg detaljplaneras årligen av lärarlaget kring åk 5 och kan komma att innehålla besök på Jokkmokks marknad, en sameby och en sameskola, en gruvtur till LKAB, ett besök på Icehotel samt besök på rymdstationen Esrange.
Läs mer om elevernas studieresa som genomfördes under våren 2016.

Vi reflekterar tillsammans ur ett etiskt och miljöperspektiv kring utmaningen att hitta lösningar där olika näringar och kulturer långsiktigt kan leva sida vid sida. Att elever utvecklar dessa förmågor är ett av skolans allra viktigaste uppdrag.