Rektorsbrev juni 2017

Jag glömmer varje år hur hektiskt det är de sista dagarna på läsåret, det är mängder med frågor som måste lösas och fixas. Trots att det snurrar så fort och intensivt så är tempot positivt och det är en trevlig förväntan inför kommande avslutningar.

Skolledning höstterminen 2017

Vi har i dagarna anställt en ny biträdande rektor som skall arbeta mot högstadiet. Hon heter Helene Wåhleman och kommer närmast från Salems kommun. Helene har lång erfarenhet av att arbeta som skolledare och har hög kompetens.

Vi behöver anställa ytterligare en biträdande rektor och har inlett rekrytering.

Tillsättningen av rektorstjänsten avbröts i slutet på maj och det blir en tillförordnad rektor även i höst. Vem den personen är får vi veta på tisdag 13 juni.

Ny personal

Rekrytering av ny personal har pågått i ett par månader och är ännu inte avslutad. Aspudden är en stor skola med över 180 anställda och det brukar vara ca 10-15 % omsättning inför ett nytt läsår.

Namn på de nya och vad de skall göra presenterar vi i augusti när det mesta är klart.

Ombyggnad av köket

Den 26 juni inleds arbetet med att renovera och bygga om skolans kök. Det är ett omfattande och tidsödande arbete. SISAB beräknar att köket är klart i januari 2018 och då färdigt för att laga mat till alla våra elever igen. Under tiden lagar och levererar Eriksdalsskolans kök alla de portioner vi behöver. Enda lösningen att få det att fungera är att man äter på engångstallrikar och använder engångsmuggar. Förslag på att använda personliga tallrikar och muggar stupar på möjligheterna till disk och förvaring.

Eriksdalsskolan fungerar som leverantör när SISAB bygger om kök och har mycket gott rykte som tillagningskök. Skolan vann för några år sedan Arlas guldko, en tävling för skolkök där man ställer höga krav på hög kvalitet.

Att det tar hela höstterminen beror på omfattningen av renoveringen och att det är ett tillagningskök. Kraven är helt annorlunda på att få en väl fungerande arbetsmiljö och t ex ny teknik vad gäller tillagning. Så det är inte troligt att det blir klart tidigare.

Jag var rektor på en skola där köket byggdes om och då lösningarna blev samma som här. Min erfarenhet är att man då måste prata med eleverna om vad som skapar trivsel när man skall äta och att det viktigaste är vad som serveras, inte hur. Man får också vara extra vaksam så att det inte blir skräpigt och stökigt i matsalen.

Trevligt sommarlov!

Jag avslutar om ett par veckor min tid här på Aspudden och det har varit en intressant och spännande period. Skolan är stor och komplex och rymmer många verksamheter och viljor. Just komplexiteten är en utmaning men också det jag under åren har trivts bäst med och lärt mig mest av.

Det sista intrycket är ändå det bästa. När jag skrev på betygen för eleverna i årskurs 9 ser jag många som har lyckats med att bli godkända och även många som har fått högre betyg. Så roligt att se att Aspudden ger eleverna möjlighet att nå goda resultat.

Heléne Wallerstedt

Tf rektor